آشنایی با استاندارد رنگ سیم برق

بدون شک با مشاهده سیم‌های برق در مکان‌های مختلف و مشاهده رنگ‌بندی آن‌ها این سوال در ذهن شما شکل می­گیرد که استفاده از این رنگ‌ها در تولید انواع سیم و کابل چه اهمیتی دارد؟ تعیین استاندارد رنگ‌بندی سیم و کابل برق این امکان را فراهم می‌کند که بتوان آن­ها را بر اساس میزان ولتاژ و کاربرد­های مختلف شناسایی و از یکدیگر تفکیک کرد. در نتیجه هنگام نصب و استفاده، نوع سیم و کاربرد آن به راحتی قابل تشخیص خواهد بود.

این موضوع به خصوص در زمانی که بحث عیب‌یابی و رفع نقص سیم‌کشی مطرح می‌شود، اهمیت بالایی پیدا می‌کند. پیروی از این استاندارد باعث می‌شود که در زمان بروز حادثه و عیب­یابی با شناخت کافی در خصوص رنگ سیم برق­ها تنها بر روی سیم معیوب کار کرده و به راحتی مشکل را برطرف کرد. دیگر نکته مهم در این خصوص تهیه نقشه مدار سیم­کشی و مستند­سازی اشاره کرد، که از اهمیت بالایی برخوردار است. از دیگر دلایل اهمیت رنگ‌بندی در سیم‌های برق می‌توان به مستندسازی و نقشه مدار سیم‌کشی اشاره کرد که از اهمیت زیادی برخوردار است.

سیم و کابل, رنگ سیم برق,

جهت کسب مشاوره رایگان و خرید سیم و کابل بصورت عمده و جزئی می توانید با تلفن پشتیبانی فروشگاه سیم و کابل تهران تماس بگیرید:  02133531164 – 09393775478– 02133531087

انواع استاندارد رنگی سیم و کابل برق کدامند؟

امروزه روش­های متفاوتی به جهت شناسایی سیم­های برق براساس نیاز و کاربرد آن­ها وجود دارد، که یکی از این روش­ها توجه به کد­های رنگی است. در ساختمان­های قدیمی­تر از کد­های مختلفی استفاده شده است، که اجرای این روش ایده مناسبی است. مستند کردن این کد­های رنگی ایده بسیار جالبی است، زیرا کار ایمن­تر بوده و نگهداری از آن هم آسان­تر خواهد بود. در ادامه به بررسی انواع استاندارد رنگ سیم برق در کشورهای مختلف می­پردازیم.

استاندارد کد­های رنگ سیم برق در آمریکا

استاندارد رنگ­بندی در کشور آمریکا براساس IEC انجام می­شود، که رنگ سفید یا خاکستری به جای آبی کمرنگ در سیم نول و رنگ سبز به جای زرد برای هادی حفاظتی(ET) استفاده می­شود. این کد­های رنگی مشترک عمدتا برای سیم برق مدار­های شاخه­ای، سیم­کشی بین دستگاه محافظتی (مانند قطع کننده مدار) و بار (لوازم خانگی یا یک وسیله) تعیین می­شوند.

رنگ سیم برق 120/208/240 ولت AC

رنگ سیم برق 120/208/240 ولت AC مناسب استفاده در سیم کشی منازل و ساختمان­های اداری است، که به صورت زیر دسته­بندی می­شوند.

فاز1: سیاه

فاز 2: قرمز

فاز 3: آبی

زمین (ارت) : سبز، سبز با نوار زرد

خنثی: سفید

لازم به ذکر است، اگر سیستم سیم­کشی یک فاز با ولتاژ بالاتر از دیگر فاز­ها داشته باشد، باید سیم­ها با استفاده از اتصال «high-legLK» و با رنگ نارنجی مشخص شوند. ( این سیم­کشی برای NEC 110.15 استفاده می­شود.)

رنگ سیم برق 277/480 ولت AC

این رنگ سیم در موتور­های صنعتی، تجهیزات و سیستم­هایی با ولتاژ بالا استفاده می­شوند، که نکته مهم دارا بودن سیستم سیگنال ثبت شده در آن­ها است. داشتن برچسب­های دقیق­تر که اطلاعاتی مانند شناسایی مدار و یا نقطه قطع مناسب را داشته باشند مزیت این سیم­ها محسوب می­شود، که عبارتند از:

فاز 1: قهوه­ای

فاز 2: نارنجی

فاز 3: زرد

فاز 4: خاکستری

زمین (ارت) : سبز، سبز با نوار زرد

رنگ سیم برق قدرت DC

تنها استفاده از این رنگ سیم برق در سیستم­های انرژی خورشیدی و یا سیستم­هایی است که باتری آن­ها از جریان مستقیم استفاده می­کنند، زیرا جریان AC در این موارد کاربردی ندارد.

مثبت (غیر زمین (ارت) ): قرمز

منفی (غیر زمین (ارت) ): سیاه

زمین (ارت) : خاکستری یا سفید

کد­های رنگ سیم برق در اروپا

سیم و کابل, رنگ سیم برق, استاندارد رنگ سیم برق, رنگ سیم برق,در اروپا سیستم­های برقی از کد­های رنگی ساخته شده کمیسیون بین­المللی الکترونیک (ICE) برای مدار­های  AC در سیم­کشی برقی استفاده می­کنند. این استاندارد نخست به عنوان ICE 60446  منتشر شد، که بعدها در سال 2001 با استاندارد ICE 60445 ادغام شد.

نام­گذاری رنگ سیم­ها در این استاندارد به شرح زیر است:

فاز 1: قهوه­ای

فاز 2: سیاه

فاز 3: خاکستری

خنثی یا نول: آبی

زمین (ارت) : سبز و زرد 

کد­های رنگ سیم برق در ایران

در ایران کد­های رنگ سیم برق طبق استاندارد وزارت نیرو به شماره 63102 که مربوط به رنگ و پوشش تجهیزات صنعت برق و رنگ ظاهری است تعیین می­شود. این نام­­گذاری به ترتیب به رنگ قرمز، زرد و آبی و با فاز­هایS, R  و T هستند. البته می­توان به این مورد اشاره کرد، که رنگ­بندی مطابق استاندارد چین به صورت زرد، سبز و قرمز هم در ایران استفاده می­شود.

کد­های رنگ سیم برق در انگلستان

به طور کلی کشور انگلستان در تمامی زمینه­ها برخلاف استانداردهای بین­المللی عمل کرده و از استانداردهای مخصوص خود پیروی می­کند، همین امر در خصوص رنگ­بندی سیم و کابل­ها نیز صدق می­کند. این کشور در سال 2001 استانداردی به نام BS 7671 به جهت تعیین رنگ سیم و کابل­ها براساس کاربرد آن­ها تدوین کرد. این استاندارد مشابه معیارهای ICE است، که تنها تفاوت آن در تعیین رنگ خاکستری برای مشخص کردن سیم­های فاز است.

کد­های رنگ سیم برق در کانادا و ژاپن

رنگ بندی استاندار رنگ سیم برق در کشورهای کانادا و ژاپن مشابه هم هستند، که براساس آخرین تغییرات در سال 2001 که استفاده از استاندارد ICE 60446 کنار گذاشته شد به صورت زیر تعیین می­شوند:

رنگ سفید یا خاکستری برای سیم نول به جای آبی کم­رنگ

سبز برای سیم ارت (هادی حفاظتی) به جای زرد و سبز

سخن پایانی

امروزه استفاده از سیم و کابل های رنگی در فرایند سیم کشی هر سازه ای برای برقکار مورد اهمیت است. انواع رنگ سیم و کابل نشانگر کاربرد و ولتاژ متفاوتی نسبت به دیگری است. همچنین از رنگ سیم و کابل برای تشخیص فازهای مختلف سیستم­های قدرت استفاده می­شود، این کد­های رنگ نشان­دهنده این موضوع هستند که هر سیم به کدام فاز وصل شده است. جهت کسب مشاوره رایگان و خرید سیم و کابل بصورت عمده و جزئی می توانید با تلفن پشتیبانی فروشگاه سیم و کابل تهران تماس بگیرید: 02133531164 – 09393775478– 02133531087

نظر دهید

      پاسخ دهید

      سیم و کابل تهران
      Logo