تفاوت سیم و کابل

اصطلاح سیم و کابل از نام های آشنا در زندگی روزمره ما هستند. زیرا، در امورهای مختلف با آن سروکار داریم. این دو کلمه، اغلب در زمینه برق و ارتباطات مورد استفاده قرار می‌گیرد. اکثر اوقات، اصطلاح سیم و کابل با یکدیگر اشتباه گرفته می‌شود و تا زمان رفع نیازهای الکتریکی ما، تفاوت سیم و کابل را متوجه نخواهیم شد‌. در این مقاله فروشگاه سیم و کابل تهران، قصد دارد تا شما را با تفاوت سیم و کابل آشنا کند. تا دیگر این دو واژه را به جای یکدیگر استفاده نکنید.

سیم برق چیست؟

سیم ها یک رشته ی منفرد یا همان تک رشته می‌باشند که در عایقی پوشیده شده اند تا از برقراری تماس هادی ها به طور ناخواسته جلوگیری شود. به طور کلی، سیم ها از هادی و رسانای جریان الکتریکی تشکیل شده اند. وظیفه هادی الکتریسیته، انتقال جریان الکتریکی از یک نقطه به نقطه ی دیگر می‌باشد. جنس آن ها، اکثرا از مس و آلومینیوم و گاهی از فولاد است. زیرا، جریان را نسبت به فلزات دیگر بهتر هدایت می‌کنند. عایق ها نیز، از pvc هستند که به عنوان یک روکش، هادی را می‌پوشانند. معمولا از سیم ها برای انتقال سیگنال الکتریکی و مخابراتی استفاده می‌کنند. 

سیم برق در با روکش رنگی

انواع سیم های برق

سیم برق جامد: سیم برق جامد، از یک هادی تشکیل شده است و عایق دارد‌. این نوع سیم برق، با استفاده از یک غلاف رنگی، محافظت خواهد شد. همچنین؛ این نوع سیم ها یک رشته ی بلند و باریک با قابلیت شکل پذیری بالا می‌باشند. اکثر سیم های جامد، از مقاومت کمتری برخوردار هستند‌. به همین دلیل، بهتر است در فرکانس های بیشتری استفاده شود.  

سیم برق رشته ای: یک سیم رشته ای از تعداد زیادی رشته های نازک که مانند نخ های ظریف هستند و به هم پیچ خورده اند تشکیل شده است. که می‌توانند یک هادی واحد از نظر ابعاد و وزن را تشکیل دهند‌. در مشاغلی که نیاز به انعطاف پذیری بالایی است، از سیم برق رشته ای استفاده می‌شود. 

سیم ها از نظر قطر، اندازه گیری خواهند شد. اکثرا از سیم هایی با قطر ۱۰ الی ۲۰ میلی متر مربع در کاربرد های مسکونی استفاده می‌شود زیرا سیم هایی با قطر بیشتر، جریان بیشتری دارند و اگر فیوز بسوزد، به لوازم خانگیتان آسیب خواهند رساند. سیم‌های برق روکش دار عبارتند از: 

  1. سیم مفتولی
  2. سیم نیمه افشان 
  3. سیم افشان
  4. سیم نایلون
  5. سیم ارت

کابل برق چیست؟

کابل های برق، از یک یا چند سیم رشته که به هم تابیده شده اند، ساخته شده است و به یک یا چند لایه عایق نیز مجهز می‌باشند. کابل های دارای انواع متنوعی هستند که بر اساس کل سیم هایی که از آن تشکیل شده اند، نوع هادی و سطح مقطع، جنس و نوع هادی، کاربرد و سطح ولتاژ طبقه بندی شده اند. به طور کلی کابل های برق از یک سیم داغ که حامل جریان، از یک سیم خنثی برای تکمیل حلقه و یک سیم ارت تشکیل شده است.

 از کابل های برق برای حمل برق، انتقال برق و سیگنال های مخابراتی استفاده می‌شود. کابل ها از نظر مکان استفاده به سه دسته تقسیم می‌شوند: کابل هوایی برای انتقال برق از طریق تیر برق با پایه فولادی، کامل زمینی برای انتقال برق از زیر زمین به طور مثال: داخل خاک، همچنین؛ کابل ساختمانی برای انتقال برق با فشار قوی برای استفاده در داخل ساختمان. کابل ها بر اساس فشار یا ولتاژی هم که از خود عبور می‌دهند به سه دسته تقسیم شده اند که عبارتند از: کابل فشار قوی، کابل فشار متوسط و ضعیف. هرکدام از این کابل ها نیز انواع مختلفی دارند. 

کابل برق دارای چندرشته سیم با یک روکش طوسیانواع کابل برق

  • کابل جفت پیج خورده: این نوع کابل شامل دو کابل به هم تابیده شده است. این کابل در مخابرات و ارتباطات داده استفاده می‌شود. 
  • کابل چند هادی: این مدل کابل، از ۲ یا بیشتر از ۲ هادی تشکیل شده است.
  • کابل کواکسیال : از یک هادی داخلی که توسط یک هادی فویل خارجی که در موازای آن قرار دارد، احاطه شده است. مورد استفاده در تلویزیون ها به علت پایداری بالا.
  • کابل فیبر نوری: انتقال دهنده ی سیگنال از طریق دسته ای از رشته های شیشه‌ای.

مقایسه سیم و کابل

در ادامه به مقایسه سیم و کابل از جنبه های مختلف می پردازیم با ما همراه باشید.

تفاوت سیم و کابل از نظر هادی برق

هادی های کابل و سیم از نظر جنس بدنه از آلومینیوم و یا مس ساخته شده اند و شبیه به هم هستند. 

فرق روکش سیم و کابل در چیست؟

یکی از تفاوت های واضح این است که، سیم دارای هادی با یک لایه روکش عایق می‌باشد، اما کابل دارای هادی با دو روکش است که درون محفظه محافظتی اطراف آن قرار می‌گیرد.

تفاوت سیم و کابل از نظر مقاومت

یکی دیگر از تفاوت سیم و کابل این است که، کابل‌های برق مقاومت بیشتری نسبت به سیم های برق دارند. یکی از دلایل اصلی آن، وجود آرمور و شیلد اضافی موجود در کابل است. همچنین؛ اگر کابل‌ها از جنس آلومینیوم باشند، یک هسته فولادی نیز دارند که برای استفاده در انتقال برق با فشار قوی بهترین انتخاب است.

تفاوت سیم و کابل از نظر ضخامت

اگر بخواهیم تفاوت سیم و کابل را از نظر ضخامت مقایسه کنیم، باید بگوییم که ضخامت کابل از سیم بیشتر است. چون، تعداد عایق و روکش در کابل ها بیشتر می‌باشد.

مقایسه سیم و کابل از نظر متراژ

همانطور که در این مقاله خواندیم، تعداد رشته های به کار رفته در کابل بیشتر خواهد بود. بنابراین، کابل دارای وزن بیشتری از هر دو متراژ سیم و کابل است. 

تفاوت سیم و کابل از نظر فشار ضعیف و قوی

یکی دیگر از تفاوت سیم و کابل ها، این است که سیم‌های برق تحمل کافی را در برابر ولتاژهای فشار قوی ندارند‌. در حالی که، کابل های برق تحمل ولتاژ فشار قوی را دارند. به علت اینکه کابل ها، حداقل دارای عایق مضاعف از هادی های حامل جریان می‌باشند که توانایی عبور ولتاژهای بالا را از خود دارند.

  •  اگر در فشارهای بالا، یک یا چند رشته سیم در هم تنیده، از روکشی شامل آمور یا شیلد تهیه شده باشد به آن کابل می‌گویند در غیر این صورت اگر یک روکش برای محافظت و جلوگیری از نشتی برق، هنگام جریان برق داشته باشد، سیم می‌گویند. 

فرق سیم و کابل از نظر سطح مقطع

کابل ها سطح مقطع بیشتری را نسبت به سیم پوشش می‌دهند. به همین دلیل، اگر بخواهیم بزرگترین حالت ممکن را برای سطح مقطع سیم ها بیان کنیم ۱۵۰ میلیمتر مربع است. اما کابل ها اکثرا سطح مقطع بالاتر از ۲۴۰ میلی متر را پوشش می‌دهند.

کاربردهای متفاوت سیم و کابل

کاربرد کابل ها بخصوص در شرایط خاص بیشتر از کاربرد مس است. زیرا، کابل ها محافظت بالاتر و وسیع ترین را در برابر آسیب های تهاجمی و مکانیکی دارند. تمام ارتباطات زمینی مانند: استفاده از کابل در معادن و یا اتاق هایی که خطر آتش سوزی و خورندگی در آن بیشتر است. اما سیم ها در تفاوت با کابل ها، فقط در داخل دستگاه های توزیع برق استفاده می‌شوند و از آن می‌توان برای سیم کشی ساختمان ها، حمل بارهای مکانیکی، گرمایشی، قطعات خودرو، لامپ، صنعت و قلاب ماهیگیری و… استفاده نمود.

طول عمر سیم و کابل چقدر است؟

یکی از نکته های مهم درباره ی تفاوت سیم و کابل این است که، کابل نسبت به سیم از طول عمر بیشتری برخوردار است. این موضوع به دلیل وجود عایق دوگانه می‌باشد. همچنین، برخی کابل ها دارای پوسته ی زرهی می‌باشند که باعث افزایش دوام کابل‌ها می‌شود. به طور مثال؛ اگر طول عمر متوسط کابل حدود ۳۰ سال باشد، طول عمر سیم نیمی از این مقدار در نظر گرفته خواهد شد.

تفاوت سیم و کابل از نظر رشته ها

سیم ها تک رشته ای اند و برای عبور برق با ولتاژ های پایین کاربرد بیشتری را از خود نشان می‌دهند اما کابل ها هم به صورت تک رشته ای هستند و هم به صورت دو رشته ای که برای مصارف خانگی کاربردی ترند. این تعریف که سیم یک رشته و کابل چند رشته است غلط می‌باشد. چون کابلهای فشار قوی تک رشته، کابل های فشار آرموردار یک رشته و کابل های هوایی تک رشته نیز موجودند‌. 

مقایسه قیمت سیم و کابل

قیمت کابل برق از سیم برق بیشترمی‌باشد. زیرا، برای تولید کابل ها به تجهیزات بیشتر و مواد سازنده‌ی بیشتری نیاز است. به عنوان مثال: مس و آلومینیوم به کار رفته در کابل بیشتر از سیم خواهد بود.

عواملی همچون: هزینه حمل و نقل، متراژ سیم و کابل، نوع کابل، میزان هادی به کار رفته و سطح مقطع نیز بر روی قیمت سیم و کابل تاثیر دارد.

نکات دیگر درباره تفاوت سیم و کابل

  • یکی دیگر از تفاوت سیم و کابل این است که از مجموع چند رشته سیم، کابل تشکیل می‌شود. 
  • شما هیچ وقت از سیم و کابل، به جای یکدیگر نمی‌توانید استفاده کنید. به دلیل اینکه، سیم یک تک رسانا می‌باشد و از موادی همچون مس و یا آلومینیوم بیشتر در ساخت آن استفاده شده است. در حالی که، کابل از دو یا چند سیم عایق دار که همگی در یک روکش قرار گرفته اند، ساخته شده است. 

سخن آخر

در این مقاله شما عزیزان، با سیم و کابل، انواع سیم و کابل و همچنین تفاوت سیم و کابل آشنا شدید. شما همراهان گرامی می‌توانید برای خرید انواع سیم و کابل مورد نظرتان به طور مستقیم از فروشگاه سیم و کابل تهران اقدام به خرید نمایید. جهت ارتباط با کارشناسان ما با شماره های زیر تماس حاصل فرمایید.

تهران لاله زار جنوبی، روبروی پاساژ بوشهری، کوچه باربد، پاساژ باربد، پلاک 3

 02133531164 – 09393775478– 02133531087

نظر دهید

      پاسخ دهید

      سیم و کابل تهران
      Logo