ساخت تابلو برق

افرادی که در امور فنی مشغول به کار هستند از اصطلاح تابلو برق زیاد استفاده می‌کنند و آن را در پروژه‌های مختلف به کار می‌برند. ساخت تابلو برق به عنوان یکی از مراحل اصلی ساختمانی و تأسیساتی در پروژه‌های مختلف کاربرد دارد و نحوه اجرا و استاندارد بودن آن بسیار ضروری است. در این مقاله قصد داریم مطالب مهم و کلیدی در خصوص صفر تا صد ساخت تابلو برق را با شما به اشتراک بگذاریم. 

تابلو برق چیست؟

ساخت تابلو برق,اگر بخواهیم تعریف واضح و در عین حال ساده‌ای را بیان کنیم باید بگوییم به محفظه فلزی که بسیاری از تجهیزات الکترونیکی در آن جای داده می‌شود، تابلو برق می‌گویند. ساخت تابلو برق به صورت نمایشی یا تزیینی نیست، بلکه وظیفه و مسئولیت بزرگی را بر عهده دارد. در واقع، مهم‌ترین وظیفه و مسئولیت تابلو برق، کنترل کردن انرژی الکتریکی یا همان برق است که باعث حفاظت از سایر وسایل و تجهیزات الکتریکی موجود در منزل، محل کار، مجتمع مسکونی یا تجاری و یا سایر اماکن عمومی و خصوصی می‌شود.

لازم است بدانید ساخت تابلو برق ساختمان، به راحتی و توسط افراد مبتدی صورت نمی‌گیرد بلکه نیازمند تخصص و سطح دانش و مهارت بالایی است. در واقع تعدادی از مهندسان متخصص و خبره در زمینه طراحی و نقشه کشی گرد هم می‌آیند و این ابزار و تجهیزات اساسی در انواع ساختمان را طراحی و به مرحله اجرا در می‌آورند. البته این پایان کار نیست و بایستی نظارت بر نحوه اجرا و پیاده سازی آن توسط کارشناسان کنترل کیفیت صورت گیرد.

مراحل ساخت تابلو برق

توجه داشته باشید که مانند هر حرفه تخصصی و فنی دیگری، اجرای ساخت تابلو برق ساختمان نیز نیازمند رعایت مراحل دقیقی است که بایستی توسط افراد متخصص و با تجربه صورت گیرد. جالب است بدانید صفر تا صد ساخت و اجرای تابلو برق شامل 6 مرحله است که از بخش ایده تا محصول نهایی را در بر می‌گیرد. در ادامه شما را با مراحل ساخت تابلو برق صنعتی و ساختمان آشنا می‌کنیم.

طراحی و آماده سازی نقشه ایزومتریک و جانمایی تابلو برق

همانطور که از نام این مرحله مشخص است، دو مرحله به نام ایزومتریک یا cubicle و جانمایی یا layout  را در بر می‌گیرد. پیش از هر اقدامی باید مذاکرات اولیه و پیش نویس قراردادی تنظیم شود. نماینده یا کارشناس مجری ساخت تابلو برق در محل مورد نظر حضور پیدا می‌کند و بازدید و بررسی لازم را انجام می‌دهد. با تهیه و گردآوری اطلاعات پایه‌ای و ضروری و ارائه به واحد طراحی و مهندسی، در صورتی که توافق صورت گیرد، قرارداد نهایی با مفاد مندرج در آن به امضاء و تایید طرفین قرار داد می‌رسد و در نهایت کار نقشه برداری استارت زده می‌شود.

جوشکاری، برشکاری، خم و سوراخ کاری بدنه تابلو برق

با پشت سر گذاشتن مرحله اول و شروع نقشه برداری، نوبت به مراحل عملیاتی می‌رسد. این مراحل شامل جوشکاری، برش کاری، خم و سوراخ کاری بدنه است که در ارتباط مستقیم با نقشه طراحی و ارائه خواهد شد. در واقع تیم و گروهی که مسئولیت تولید تابلو برق را بر عهده دارد برش کاری و ساخت تابلو برق را با استفاده از متریال فولاد ضد زنگ برای بدنه تابلو برق انجام می‌دهد. اگر بخواهیم دقیق‌تر ضخامت فولاد را در نظر بگیریم، اغلب ضخامت انتخاب شده بین 5/1 تا 5/2 میلیمتر خواهد بود.

ممکن است این سوال ذهن شما را درگیر کند که چه تفاوتی بین این سایز و ضخامت وجود دارد؟ در پاسخ به این سوال باید گفت معیار سنجش و انتخاب این ضخامت به نوع کاربرد و محل استفاده سیم و کابل مورد نیاز ساخت تابلو برق بستگی دارد. البته فراموش نکنید دقت، حساسیت و ظرافت، لازمه کار است چرا که انجام اقدامات اولیه که روی فولاد انجام می‌شود، به منظور افزایش کیفیت و خروجی مطلوب، نیازمند این سه فاکتور است.

رنگ کاری بدنه تابلو برق

در مرحله سوم از ساخت تابلو برق، نوبت به رنگ کاری بدنه تابلو برق می‌رسد. شاید تصور کنید در این مرحله آنچنان کار خاصی صورت نمی‌گیرد، بر خلاف تصور عموم رنگ آمیزی بایستی طی چند مرحله صورت گیرد که شامل بخش رنگ کاری و پولیش بدنه می‌شود. جالب است بدانید کارشناسان و متخصصان این بخش، با هدف رسیدن به نتیجه و کیفیت مطلوب، از انواع رنگ‌های پوششی الکترواستاتیک استفاده می‌کنند. شاید عجیب به نظر برسد اما بخش رنگ کاری خودش به 4 مرحله به نام‌های چربی زدایی، زنگ زدایی، فسفاته کاری و عایق کاری تقسیم بندی می‌شود. در ادامه وجه تمایز این مراحل و اقداماتی که در هر کدام از آنها صورت می‌گیرد، را برایتان شرح می‌دهیم.

  • چربی زدایی: در این مرحله به وسیله محلول‌های شیمیایی یا سیستمی به نام اولترسونیک، چربی‌های موجود بر روی سطح فولاد زوده می‌شود. هدف از این اقدام، رنگ کاری مطلوب و ایده آل است. 
  • زنگ زدایی: پس از آنکه مطمئن شدید که چربی‌های سطح فولاد از بین رفت، نوبت به مرحله زنگ زدایی می‌رسد. در این مرحله از ساخت تابلو برق، با کمک سمباده یا فرزکاری، زنگ‌های موجود بر روی ورق از بین می‌روند و به نوعی صیقل داده می‌شوند. توجه داشته باشید که ممکن است میزان و حجم زنگ زدگی به قدری زیاد باشد که با سمباده بر طرف نشود، در این حالت می‌توانید از مقداری اسید سولفوریک استفاده کنید.
  • فسفاته کاری: با وجود صیقل خوردن، فولاد آمادگی ورود به مرحله سوم را پیدا می‌کند. عملیاتی که در مرحله فسفاته کاری صورت می‌گیرد به منظور به حداقل رساندن احتمال زنگ زدگی در سطح فلز می‌باشد و به همین دلیل از اهمیت زیادی برخوردار است. 
  • عایق کاری: آخرین مرحله از رنگ کاری در پروژه ساخت تابلو برق صنعتی و ساختمان، عایق کاری نام دارد و در واقع عایق کاری مناسبی بر روی بدنه تابلو برق انجام می‌شود.

مونتاژ اسکلت و بدنه تابلو برق ساختمان

با اتمام عملیات رنگ کاری تابلو برق، باید اجازه دهید که بدنه به خوبی خشک شود. پس از آن نوبت به انجام اتصالات می‌رسد. آنچه در مرحله مونتاژ اسکلت و بدنه صورت می‌گیرد این است که متخصصان در این مرحله از ساخت تابلو برق، قطعات مختلف مربوط به اسکلت تابلو برق و بدنه آن را به یکدیگر متصل و به نوعی در محل مورد نظر جاسازی می‌کنند. در صورتی که این مرحله بدون ایراد انجام شود، شرایط برای نصب تابلو برق در مکان مشخصی فراهم می‌شود.

مونتاژ قطعات و تجهیزات الکتریکی و سیم کشی تابلو برق

در این مرحله با سیم و کابل مورد نیاز ساخت تابلو برق بیشتر سر و کار دارید. لازم است کارشناسان و افراد مجرب تجهیزات تابلو برق و سیم کشی مورد نیاز بین آنها را اجرا و مونتاژ کنند. قطعاتی مانند پریزها، رله، کنداکتور، تابلوهای نمایشگر، کلیدهای قطع و وصل جریان، علائم هشدار و سایر قطعات مرتبط، در تابلو برق نصب می‌شوند و سیم کشی نهایی و تکمیلی نیز انجام می‌شود.

کارکرد کابل‌های برق

یکی از مهم‌ترین موارد در ساخت تابلو برق، استفاده از تجهیزات الکترونیکی و سیم کشی تابلو برق است. کابل‌ها، نقش انتقال و جریان برق را دارند. البته می‌توان اجرا و نصب آن را با در نظر گرفتن یک خط با مقاومت کمتر، انجام داد. لایه‌هایی که در کابل‌ها وجود دارند به هسته فلزی اجازه می‌دهند تا هدایت جریان الکتریکی به مقصد را به عهده بگیرند. در این میان اعمال برخی فاکتورها مانند محیط، تکنیک نصب، مقاومت ماده، مواد عایق، سطح مقطع هادی و غیره در میزان جریان موثر در کابل تأثیر گذار هستند. اگر مواد عایق از جنس و درجه کیفیت مطلوبی نداشته باشند، در گرمای زیاد آسیب می‌بینند  و باعث اتصالی، شوک الکتریکی و آتش سوزی می‌شوند.

معرفی انواع سیم و کابل

تولید کنندگان در حال حاضر با توجه به نوع نیاز و کاربرد از جمله ساخت تابلو برق صنعتی و ساختمانی، انواع مختلفی از کابل‌ها را تولید و روانه بازار می‌کنند و همین موضوع باعث می‌شود عملکرد یکسانی نداشته باشند. کابل‌ برق، فیدر زیرزمینی، غلاف غیر فلزی، هم محور یا کواکسیال، جفت تابیده بدون محافظ، کابل مستقیم مدفون، UTP، روکش فلزی، دو محوره، جفت شده، HDMI، کابل‌های نوع تحت فشار، DVI، VGA، اترنت، MIDI، USB و کابل چند رسانه از جمله کابل‌های رایج در کشور هستند که با توجه به نوع نیاز و ویژگی‌هایی که دارند توسط مشتریان سفارش داده شده و افراد متخصص آن را نصب می‌کنند.

نگاهی به مزیت‌های کابل برق

استفاده از انواع سیم و کابل‌ مورد نیاز ساخت تابلو برق مزیت‌های بی شماری دارد که از آن جمله می‌توان به تأثیرپذیری کمتر نسبت به شرایط جوی، کاهش تأثیر بصری، افزایش قابلیت اطمینان منبع تغذیه، نصب ساده، هزینه کمتر، سرعت بالا در فیبر نوری و پهنای باند و بازدهی بالا می‌توان اشاره کرد. با توجه به ویژگی و امتیازاتی که دارند، به طور وسیعی برای تأمین سیم کشی انواع ساختمان و صنایع مورد استفاده قرار می‌گیرند. علاوه بر آن برای انتقال انرژی الکتریکی از نقطه‌ای به نقطه دیگر نیز کاربرد دارند.

آزمایش و کنترل کیفیت تابلو برق

وقتی صحبت از آزمایش و کنترل کیفیت به میان می‌آید به معنای پایان عملیات ساخت تابلو برق ساختمان است. این بررسی، نظارت و کنترل کیفیت بر اساس پروتکل‌ها و پارامترهای اساسی صورت می‌گیرد و کارشناسان متخصص این تست را طی چند مرحله انجام می‌دهند. در انجام تست تمامی جوانب در نظر گرفته می‌شود، از بررسی ظاهری تابلو برق گرفته تا آزمایش‌هایی که لازم است در محل سکونت یا کارخانه و مراکز صنعتی انجام شود. در صورتی که پس از انجام بررسی‌ها نتیجه مثبتی دریافت شود، به این معنا است که ساخت تابلو برق با سلامت کامل و با توجه به استانداردهای بالا مونتاژ و انجام شده است، بنابراین صلاحیت لازم برای بسته بندی و عرضه را دارد.

نگاهی به کاربردهای متفاوت تابلو برق

با توجه به کاربرد و نقشی که این قطعه اساسی در انواع ساختمان سازی دارد، کاربردهای متعدد و متنوعی نیز برای آن تعریف می‌شود. این کاربرد بر اساس نوع نیاز مشخص می‌شود. به عبارت دیگر با توجه به مکان پیاده سازی، شرایط حاکم بر اجرای پروژه و نحوه طراحی و ساخت تابلو برق می‌توان کاربردهای متفاوتی را برای انواع ساخت تابلو برق صنعتی و ساختمان در نظر گرفت. ممکن است نصب یک تابلو برق دیواری، پاسخگوی نیاز ساکنین یک مجتمع مسکونی باشد در حالی که این موضوع برای یک تأسیسات صنعتی بزرگ میدان نفتی متفاوت خواهد بود و نیازمند تعداد زیادی تابلو برق فشار قوی، متوسط و ضعیف باشد.

روش‌های تولید یک تابلو برق استاندارد

با تمام این تفاصیل می‌توان گرفت برای تولید تابلو برق استاندارد، روش‌های متعددی وجود دارد که تابلو حفاظت و کنترل، سیستم کنترل سنتر PCC، تابلو برق فشار ضعیف تا 1000 ولت، تابلو برق فشار متوسط تا 36 کیلو ولت به صورت ثابت یا کشویی، بانک خازنی، تابلو برق خانگی، تابلو برق آسانسور، تابلو برق اصلاح ضریب قدرت و غیره از جمله نمونه‌هایی هستند که با توجه به نوع نیاز و کاربرد در ساخت تابلو برق طراحی و اجرا می‌شوند.

عوامل موثر در تعیین هزینه ساخت تابلو برق

یکی از مهم‌ترین دغدغه افراد در بخش انعقاد قرارداد، هزینه نهایی صفر تا صد ساخت تابلو برق است. توجه داشته باشید که برای این سوال نمی‌توان پاسخ دقیق و مشخصی در نظر گرفت چرا که فاکتورهای متعددی در این موضوع دخیل هستند. نوع پروژه اعم از ساختمانی، کارگاهی، صنعتی، ضخامت ورق، ابعاد بدنه، تعداد سلول‌ها، ثابت یا متحرک بودن تابلو برق و غیره از جمله مواردی هستند که در افزایش یا کاهش تابلو برق نقش دارند. البته توصیه می‌کنیم مشاوره تخصصی در این زمینه را دریافت کنید تا از اتلاف زمان و سرمایه شما جلوگیری شود. فروشگاه سیم کابل تهران این آمادگی را دارد تا مشاوره تخصصی و جامعی را در اختیار شما قرار دهد. جهت کسب اطلاعات درباره سیم و کابل و همچنین خرید سیم و کابل با مشاوران با تجربه و متخصص ما با شماره های زیر تماس بگیرید.

02133531164 – 09393775478– 02133531087

نظر دهید

      پاسخ دهید

      سیم و کابل تهران
      Logo